Шест милиона души са посетили Триумфалната арка, увита, докато емблематичният парижки паметник

...
Шест милиона души са посетили Триумфалната арка, увита, докато емблематичният парижки паметник
Коментари Харесай

Триумфалната арка би Райхстага с 6 на 5 милиона 

Шест милиона души са посетили  " Триумфалната арка, увита ", докато емблематичният парижки монумент беше облечен в плат като посмъртна респект към художниците Кристо и Жан-Клод, съгласно оценки, оповестени тази седмица от RFI.fr.

Паметникът, който се извисява над булевард „ Шанз Елизе “, беше затрупан с 25 000 квадратни метра сребристо-син рециклируем полипропилен в продължение на три седмици през септември и началото на октомври.

Това беше дългогодишната фантазия на родения в България Кристо, който умря предходната година на 84-годишна възраст, и починалата му брачна половинка Жан-Клод, откогато двамата са живеели в апартамент наоколо до Арката през 60-те години на предишния век. Двойката стана известна с пакетирането на големи естествени и други обекти по целия свят.

Една трета от посетителите на обгърнатия монумент са били чужденци — знак за последователното завръщане на туристите в най-посещавания град на света, защото пандемията отслабна през лятото.

Оценките се основават на композиция от данни за мобилни телефони и превоз, събрани от градските и туристическите управляващи. Общата брой гости е надминал петте милиона, които се счита, че са посетили " Опакованият Райхстаг " в Берлин през 1995 г. През 1985 година двойката обви и най-стария мост в Париж, Pont-Neuf, само че по това време визитите не са броени. 

Проектът с Триумфалната арка беше реализиран от племенника на Кристо Владимир Явашев в съгласуваност с музея Помпиду и френските управляващи. Финансирането на стойност 14 милиона евро е дошло от продажбата на истински творби на изкуството на Кристо.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР